Logo i banner del Servei Cat�l� del Voluntariat

Escola d'Estiu del Voluntariat

Escola d’Estiu del Voluntariat (EEV)

L’Escola d’Estiu del Voluntariat (EEV), organitzada pel Departament de Governació i Administracions Públiques, és un espai de formació a l'entorn del món del voluntariat i d’intercanvi d’experiències per a totes les persones que durant l’any desenvolupen tasques de voluntariat en el marc d’una associació.

L’Escola ofereix la possibilitat d’aprofundir en la formació dels diferents àmbits de l’acció voluntària i és una bona oportunitat tant per a aquells que durant l’any no poden fer formació, com per als qui entenen que l’espai d’intercanvi i contacte entre entitats és prou interessant.

Els objectius que es planteja són:

 • Oferir una formació específica del món del voluntariat.

 • Potenciar l’intercanvi d’experiències entre voluntaris i associacions de voluntariat.

 • Crear un espai diferent de reflexió i anàlisi sobre el món del voluntariat.

 • Fomentar les relacions entre els voluntaris de diferents indrets del país.
   

La formació s’organitza en les sectors següents:


 • Eines i recursos per a la intervenció: és la  formació que permet una millora dels coneixements i habilitats dels voluntaris en referència a la tasca i al col·lectiu concret en el qual desenvolupen la seva tasca. No tots els cursos van adreçats a tots els voluntaris, els voluntaris poden escollir

 • Recursos personals: és la formació que permet una millora de les habilitats i dels recursos propis de cada persona en l’exercici de la seva tasca voluntària. És una formació personal, i per això aquests cursos s’adrecen tant a voluntaris de base i com a responsables d’entitats i/ o coordinadors d’equips i projectes de voluntariat.

 • Formació per a responsables: és la formació que permet una millora dels coneixements i habilitats de les persones (voluntàries o no) que desenvolupen tasques de responsabilitat dins de les entitats (responsables d’entitat, coordinadors de voluntariat, d’equips i projectes en entitat,etc.) totes elles relacionades amb la gestió.


S’adreça a:

 • Voluntaris i voluntàries d’entitats (majors de 16 anys)

 • Membres d’entitats i associacions (coordinadors, tècnics, etc.).
   

S’organitza en col·laboració amb:

 • Administracions locals i comarcals.

 • Escoles del Pla de formació del voluntariat de Catalunya.

 • Entitats de voluntariat.


Tornar ►

Escola d'Estiu del Voluntariat 2009Imatge cartell Escola d'Estiu del Voluntariat 2009 Tortosa


La catorzena edició de l'Escola d'Estiu del Voluntariat 2009 va tenir lloc al Seminari de Tortosa, els dies 4, 5 i 6 de setembre de 2009. Hi van prendre part uns 260 voluntaris i voluntàries provinents de 57 entitats.
Les entitats participants, en bona part vingudes des de la demarcació de Barcelona (46), però també de Girona (3), Lleida (2) i Tarragona (6), representaven els diferents àmbits de voluntariat i reproduïen amb força fidelitat la fotografia actual del sector, per àmbits, atenent que hi ha entitats que treballen en més d'un àmbit.


El nombre d'entitats participants per àmbit va ser:
 

 • Àmbit ambiental: 2

 • Àmbit comunitari: 30

 • Àmbit de cooperació internacional: 2

 • Àmbit cultural: 10

 • Àmbit social: 50Pel que fa al nombre de voluntaris, la dada més destacable és que les dones continuen sent majoria (190 dones i 70 homes); 13 dels voluntaris tenien entre 16 i 18 anys, i 42 eren dirigents d'entitats.


Novetats d’aquesta edició

En la darrera edició de l’EEV 2009 s’han produït una seguit de canvis en l’organització i durada per aconseguir bàsicament dos objectius:
 

 • Facilitar la presència de persones voluntàries joves

 • Aconseguir augmentar l’assistència de dirigents d’entitats


Els canvis que s’han dut a terme són:
 

 • Reducció d’un dia de la durada total de l’Escola i canvi de dates del mes de juliol al mes de setembre (per facilitar la participació dels alumnes en edat laboral, de joves vinculats al món del lleure, etc.)

   

 • Desaparició de les activitats complementàries voluntàries

   

 • Oferta formativa obligatòria: un curs només, amb horari de matí i tarda

   

 • Horari de la formació: divendres a la tarda, dissabte matí i tarda i diumenge al matí. El divendres al matí es va fer una conferència dirigida a tots els assistents a l’Escola


El sopar de benvinguda es va fer el divendres a la nit, a la localitat de Tortosa, i va comptar amb la presència del conseller de Governació i Administracions Públiques, Jordi Ausàs, l’alcalde de Tortosa i altres personalitats de les comarques de la zona.

Tornar ►

Històric Escola d’Estiu del Voluntariat (EEV)

Escola d’Estiu del 2008

L’Escola d’Estiu del 2008 va tenir lloc a la població d’Alp, els dies 3, 4, 5 i 6 de juliol.

En aquesta escola es va iniciar un procés de canvi en el format de les activitats formatives. Els canvis que hi va haver van ser:

 • Els cursos de formació obligatoris es van realitzar en horari de matí.

 • La tarda del divendres i del dissabte es van oferir activitats formatives i activitats complementàries de caràcter voluntari, que van ser les següents:

  • Sac de recursos : fira de recursos i apunts de formació amb petits tallers i xerrades

  • Activitats de coneixement del territori, amb les quals es pretén arribar a conèixer el territori que acull l’Escola.
    

Els cursos de formació van agrupar-se en tres blocs, en substitució de l’anterior classificació de cursos inicials, bàsics i d’aprofundiment. Els tres blocs van ser els següents:
 

 • Eines i recursos per a la intervenció: formacions que permeten una millora dels coneixements i les habilitats de les voluntàries i els voluntaris d'acord amb la tasca i el col·lectiu concret amb el qual duen a terme la seva feina.

 • Recursos personals: formacions que permeten una millora de les habilitats i dels recursos propis de cada persona en l’exercici de la seva tasca voluntària o en relació amb aquest col·lectiu. És una formació personal, i per això aquests cursos s’adrecen tant a voluntàries i voluntaris de base com a responsables d’entitats o coordinadors /ores d’equips i projectes de voluntariat.

 • Formació per a responsables: formacions que permeten una millora dels coneixements i habilitats de les persones (voluntàries o no) que fan tasques de responsabilitat dins de les entitats (responsables d’entitat, coordinadors/ores de voluntariat, d’equips i projectes en entitats, etc.) totes elles relacionades amb la gestió.
   

Per primera vegada en les edicions de l’EEV, la inscripció es va dur a terme a través de les entitats, que van ser les encarregades de fer tots els tràmits d’inscripció dels seus voluntaris. D’aquesta manera es va aconseguir més implicació de les entitats de voluntariat en l’Escola d’Estiu.

En el marc de l’Escola d’Estiu del 2008 es va celebrar un concert per part de la Coral de la Universitat Ramon Llull i l’orquestra barroca.

Els actes més emblemàtics de l’escola d’estiu van ser: el sopar de benvinguda, que va comptar amb la presència del conseller de Governació i Administracions Públiques i el sopar de cloenda.

Ambdós sopars es van fer al Palau de Congressos d’Alp.
 

Escola d’Estiu del Voluntariat 2007

La dotzena edició de l’Escola d’Estiu del Voluntariat va tenir lloc del dia 26 al 29 de juliol a la Seu d’Urgell i va aplegar 450 persones entre voluntaris inscrits (375), professors (37) i membres de l’organització.  De l’oferta inicial 30 cursos i 25 tallers, se’n van realitzar 20 i 18 respectivament, atenent les prioritats escollides pels alumnes. Les principals característiques de cadascuna de les formacions que es van plantejar a l’escola d’estiu són:

 • Cursos inicials que ofereixen eines i reflexions a les persones amb inquietuds solidàries, per animar-les a la participació des del voluntariat.

 • Cursos bàsics que faciliten conceptes bàsics i introductoris i aborden els aspectes principals que cal que conegui la persona voluntària que fa tasques en el sector o en el nivell d’intervenció que és motiu del curs. S’adrecen a persones voluntàries que s’han incorporat recentment o a altres voluntaris que hi estiguin interessats.

 • Cursos d’aprofundiment en els conceptes que són motiu del curs i que tracten aspectes específics que contribueixin a millorar la qualitat del servei voluntari i l’optimització dels coneixements i els recursos de què disposa el voluntariat. Van adreçats a persones que pertanyen a entitats amb experiència en el sector o en el nivell d’intervenció que s’exposa o que hagin seguit altres formacions bàsiques sobre el tema que es treballa.

 • Tallers que ofereixen recursos, tècniques i mitjans de caràcter pràctic que poden ser aplicats de manera indistinta en diferents àmbits i nivells d’intervenció voluntària.

El dia 26 de juliol es va fer un sopar de benvinguda a l’Escola La Salle de la Seu d’Urgell i el dissabte 28 de juliol, a la plaça dels Oms, davant de la catedral de la Seu d’Urgell es va cloure amb un sopar i una festa.
Els inscrits es van allotjar a l’alberg de l’Escola La Salle de la Seu d’Urgell i a l’alberg La Bruna de Bellver de Cerdanya.

Les activitats complementàries van permetre una bona aproximació al coneixement del territori, dels seus costums i la seva història, així com de l’oferta esportiva aquàtica.

Cal destacar que en l’edició del 2007 es van dur a terme un seguit d’activitats paral·leles, les quals van tenir un elevat interès i assistència.

El dia 29 de juliol es va celebrar una Jornada participativa per a reflexionar sobre el model de l’escola d’estiu. La jornada va transcórrer al llarg del dissabte amb la participació de dirigents de nou entitats i escoles de formació, el responsables de línies estratègiques i de projectes de suport al voluntariat de la Subdirecció General i els directors generals d’Acció Comunitària i d’Acció Cívica. Es va arribar a algunes conclusions interessants per treballar en el plantejament de les properes edicions de l’escola d’estiu del voluntariat, que van ser anunciades pel conseller Puigcercós en el decurs del sopar de cloenda del l’Escola d’Estiu.

Xerrada “Què pot fer la teva entitats per una justícia de qualitat”, a càrrec de representats del departament de justícia, amb l’assistència de 62 voluntaris de l’escola d’estiu.

Jornada territorial del PNAV, amb l’assistència de 5 entitats el coordinador territorial de Pirineus, la regidora de participació ciutadana de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell i el director general d’acció comunitària

Els actes més emblemàtics de l’escola d’estiu van ser el sopar de benvinguda
( un sopar a l’aire lliure al pati del col·legi de La Salle) i el sopar de cloenda, a la plaça dels Oms, al davant de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, que va comptar amb la presència del conseller de Governació i Administracions Públiques. 


Escola d’Estiu del Voluntariat 2006

L'onzena edició de l’Escola d’Estiu del Voluntariat  va tenir lloc del 29 de juny al 2 de juliol a Lleida i va aplegar més de 500 participants (inscrits, professors i membres de l’organització). Els participants podien triar entre 30 cursos (3 d’inicials, 15 de bàsics, 12 d’aprofitament i 25 tallers).
 

Escola d’Estiu del Voluntariat 2005

La desena edició de l’Escola d’Estiu del Voluntariat  va tenir lloc del 30 de juny al 3 de juliol a Puigcerdà i va aplegar més de 500 participants (inscrits, professors i membres de l’organització). Els participants podien triar entre 30 cursos (3 d’inicials, 15 de bàsics i 12 d’aprofundiment) i 25 tallers.
Aquest any es va presentar la campanya de voluntariat del Secretariat Gitano de Catalunya. A més, va comptar amb la participació per primer cop d’entitats i voluntaris de la Catalunya Nord.
 

Escola d’Estiu del Voluntariat 2004

La novena edició de l’Escola d’Estiu del Voluntariat  va tenir lloc el 2004 del 22 al 25 de juliol a Tortosa i va aplegar uns 500 participants (inscrits, professors i membres de l’organització). Els participants podien triar entre 32 cursos, entre bàsics i d’aprofundiment, i un total de 26 tallers.
 

Escola d’Estiu del Voluntariat 2003

La vuitena edició de l’Escola d’Estiu del Voluntariat va tenir lloc del 23 al 27 de juliol a les instal·lacions de l’IES Guillem de Berguedà de Berga i va aplegar 506 participants (401 inscrits, 40 professors, 20 membres d’organització i 45 responsables associatius). Els participants podien triar entre 46 cursos (24 bàsics i 22 d’aprofundiment) diferents, d’una durada de 15 hores cadascun, i 31 tallers de 4hores i 30 minuts. La novetat presentava tres temes rellevants per a la direcció de les entitats: treball en xarxa, qualitat i captació de recursos (captació de fons).
 

Escola d’estiu del voluntariat 2002

La setena edició de l’Escola d’Estiu del Voluntariat va tenir lloc del 25 al 28 de juliol a les instal·lacions del col·legi La Salle de la Seu d’Urgell i va aplegar 506 participants (446 inscrits, 40 professors, 20 membres d’organització, més altres convidats i visitants representants d’entitats i escoles).
Com cada any es proposava als participants la realització d’un curs i d’un taller per escollir entre l’àmplia oferta del programa de l’Escola.
Els participants podien triar entre 39 cursos (20 bàsics i 19 d’aprofundiment) diferents d’una durada de 15 hores cadascun, i 29 tallers de 4hores i 30 minuts.
 

Escola d’Estiu del Voluntariat 2001

La sisena edició de l’Escola d’Estiu del Voluntariat va tenir lloc del 26 al 29 de juliol al Seminari Diocesà Adrià VI de Tortosa i va aplegar a prop de 500 participants (376 inscrits, 44 professors, 22 membres d’organització, més altres convidats i visitants). En l’edició d’aquest any es proposava als participants la realització d’un curs i d’un taller per escollir entre l’extensa proposta oferta. Els participants podien triar entre un total de 30 cursos diferents d’una durada de 15 hores cadascun, i un total de 23 tallers de 4hores i 30 minuts. A més, van ser-hi presents 12 representants de l’organització UNITS per treballar en el desenvolupament d’iniciatives conjuntes de voluntariat en el marc dels Països Catalans.
La valoració global de la formació feta per part dels alumnes participants, va ser d’un 8,3 sobre 10.

Escola d’Estiu del Voluntariat 2000

La cinquena edició de l’Escola d’Estiu del Voluntariat  va tenir lloc del 27 al 30 de juliol a Santa Maria del Collell (Sant Ferriol) i va aplegar 396 participants i 54 docents. En l’edició d’aquest any es proposava als participants la realització d’un curs i d’un taller per escollir entre l’extensa proposta oferta. Els participants podien triar entre un total de 30 cursos diferents d’una durada de 15 hores cadascun, i un total de 23 tallers de 4 hores i 30 minuts. La valoració global de la formació feta per part dels alumnes participants va ser d’un 8,1 sobre 10.
 

Escola d'Estiu del Voluntariat 1999

La quarta edició de l'Escola d'Estiu del Voluntariat  va tenir lloc aquest any del 22 al 25 de juliol a la Conreria (Tiana), i va aplegar 350 participants. El canvi més destacable d'aquesta edició va ser l'estructuració de la formació que s'impartia, i que proposava la realització d'un sol curs amb una part teòrica i una part pràctica, per a cadascun dels participants. Els participants podien triar entre 13 cursos diferents amb una durada de 21 hores cadascun, i un total de 7 activitats. La valoració global de la formació feta per part dels alumnes participants, va ser d'un 7'7 sobre 10.
 

Escola d'Estiu del Voluntariat 1998

El 1998  va tenir lloc la tercera edició de l’Escola d’Estiu del Voluntariat del 23 al 26 de juliol a Rialp (Pallars Sobirà). No només va ser una activitat formativa sinó que va esdevenir un gran espai de trobada per al món associatiu.
Com a activitats formatives es van dur a terme 18 cursos dels quals 10 eren de sectors i 8 de gestió i 14 tallers, 13 dedicats a sectors i 1 a gestió. Es van fer activitats complementàries de caràcter lúdic i cultural, exposicions amb material d’entitats i cartells.
El nombre de participants va ser de 510, i es va comptar amb la col·laboració de la Diputació de Lleida, Promoció Turística Ara Lleida, Ajuntament de Rialp, Pallars Sobirà Sempre i Port  Ainé Sport Center.
 

Escola d’Estiu del Voluntariat 1997

Es va organitzar a Tarragona el mes de juliol.
 

Escola d’Estiu del Voluntariat 1996

Es va organitzar a Vilanova i la Geltrú el mes de juliol.

Tornar ►

Projecte VERSO: Voluntaris per l’Ocupació Europea
Títol noticies destacadessubscriure's al RSS de noticies
Nova formació al PFVC
El Curs de conflictologia i transformació social, una de les novetats formatives del 2014, aborda pensa i ressitua el rol del voluntariat com agent de transformació. El proper mes de maig s’impartirà la primera edició.

La DGACC explica el projecte de Llei de Voluntariat i el II PNAV als ens locals
El passat divendres 11 d’abril va tenir lloc la Jornada de treball amb els ens locals en la qual es va donar a conèixer el projecte de Llei de voluntariat i el II PNAV, així com els serveis i recursos de la DGACC que poden acompanyar el seu desenvolupament a nivell local.

 

El projecte de Llei de voluntariat dóna un pas endavant
El passat 9 d’abril de 2014, el Ple del Parlament va donar via lliure a la cambra per continuar tramitant el projecte de Llei de voluntariat, aprovat pel Govern en data 10 de desembre de 2013.

La DGACC impulsa la creació d’un directori per acostar entitats i empreses
Donant resposta a algunes de les mesures del II PNAV la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària inicia aquest mes d’abril l’ elaboració d'un directori d'entitats de voluntariat i associacions que busquin aliances col·laboratives amb l'empresa.

L'Escola d'Estiu del Voluntariat 2014 es comença a perfilar
Amb motiu de la capitalitat de Barcelona 2014 es reprèn l'EEV amb un nou format que, al llarg de dos mesos i mig i aprofitant el període d'estiu, donarà resposta a diferents agents i perfils, s'obrirà a Europa i comptarà amb formacions presencials i en línia.

La DGACC organitza una Jornada de treball amb els ens locals per explicar la Llei i el II PNAV
El proper divendres 11 d’abril al matí, està prevista la Jornada que té com a objectiu principal aclarir dubtes sobre la futura Llei de voluntariat i donar a conèixer el II PNAV. Les inscripcions estaran obertes fins el proper 9 d’abril. Podeu consultar programa i inscriure-us, aquí .

Augmenten les consultes als serveis d’assessorament per a entitats
Al llarg de l’any 2013 els serveis d’assessorament per a entitats sense ànim de lucre han atès assessoraments de més de 2.000 entitats i resolt més de 6.000 consultes en matèria jurídica, econòmica, fiscal, de formació, elaboració de projectes, tecnologia i comunicació web.

Projecte de Llei de Voluntariat
El projecte de Llei de voluntariat continua la seva tramitació parlamentària.